HTML

Felsőoktatás: újratervezés

Állandó oldalak

Friss topikok

  • bakonyi.laszlo: @Moi108: A felvi.hu-n. A Felvételi menü, Ponthatárok,rangsorok menüpont, Friss felvételi statiszt... (2013.06.06. 18:21) Felvételi jelentkezések 2013 1. rész
  • bakonyi.laszlo: Na persze vannak olyan képzések amiket nehéz lesz besorolni. Térképész, geológus, geofizikus stb (2013.04.16. 10:11) Szakszerkezet

Címkék

2013.04.15. 10:28 bakonyi.laszlo

A felsőoktatás feladatai

Fel kell tenni a kérdést, egyáltalán mit várunk el a felsőoktatástól, mit csináljon? Mi a feladata?

Amennyiben ezzel nem vagyunk tisztában, akkor nem tudunk érdemben párbeszédet folytatni a magyar felsőoktatásról, nem tudjuk megtervezni a magyar felsőoktatás rendszerét, feladatainak finanszírozását.

A kérdésre szerintem a következő a válasz:

A magyar felsőoktatás feladata

  1. a felsőfokú oktatás ellátása, ennek keretében a munkaerőpiac igényeinek megfelelő tudású és képességű (tanulási, együttműködési, vezetési stb.) szakemberek illetve a tudományos életre képezhető, abban tevékenykedni képes szakemberek képzése Magyarország, a magyar nemzet és a Világ számára.
  2. alap-, alkalmazott és kísérleti kutatási feladatok ellátása,
  3. tevékenységéhez kapcsolódóan közoktatási, közgyűjteményi, egészségügyi feladatok ellátása
  4. társadalompolitikai feladatok ellátása, ennek keretében „értelmes emberfők” képzése valamint a helyi (települési, kistérségi) értelmiségi réteg biztosítása, képzése

Az első pont kapcsán vélhetőleg nincsen vita. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a pont végén szereplő célcsoportokat nem véletlenül emeltem ki. A felsőoktatás feladata nem csak a Magyarország számára képezni. A tudományos utánpótlást így is- úgy is a Világ számára képezzük. Nagy kérdés a határon túli magyarság számára történő felsőfokú képzés megvalósítása kapcsán az itthon vagy otthon kérdése. Itthon Magyarországon, ahol itt maradhat vagy otthon, a szülőföldön, és akkor ott marad. Ennél a kérdésnél szerintem a szakmai és pénzügyi lehetőségek alapján kell a képzéseket szétválasztani.

A kutatási feladatokhoz kapcsolódva elkerülhetetlen lesz a kérdés, hogy minden képzőhelyen feladat-e ez, milyen szinten feladat illetve az, hogy milyen kapcsolata van a felsőoktatásnak a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti hálózatával.

A felsőoktatási képzés és kutatás nem tudja nélkülözni sem a közoktatási feladatok (lásd pedagógus-képzés), sem a közgyűjteményi feladatok (lásd például muzeológusok, régészek, könyvtárosok képzése), sem az egészségügyi feladatok (lásd például orvos-képzés) ellátását. Vannak olyan feladatok is, amelyek a felsőoktatásra "ragadtak". Ilyen például az ELTE Füvészkert működtetése. Mindemellett ezek a feladatok már a társadalompolitikai feladatok körébe is tartoznak, hiszen van település, ahol az egyetlen könyvtár a felsőoktatás keretében működik.

A felsőotkatás feladatai kapcsán a legnagyobb kérdés a társadalompolitikai feladatok ellátásának szükségessége. Amennyiben ez a feladat valóban megvan (szerintem megvan!), akkor a felsőoktatás (képzőhelyekből álló) hálózatának csökkentése csak társadalompolitikai döntés alapján lehetséges, nem pedig szimpla felsőoktatás-politikai döntés alapján.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://felsooktatastervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr585223199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása