HTML

Felsőoktatás: újratervezés

Állandó oldalak

Friss topikok

  • bakonyi.laszlo: @Moi108: A felvi.hu-n. A Felvételi menü, Ponthatárok,rangsorok menüpont, Friss felvételi statiszt... (2013.06.06. 18:21) Felvételi jelentkezések 2013 1. rész
  • bakonyi.laszlo: Na persze vannak olyan képzések amiket nehéz lesz besorolni. Térképész, geológus, geofizikus stb (2013.04.16. 10:11) Szakszerkezet

Címkék

2013.04.17. 16:47 bakonyi.laszlo

Jelentkezési alapon képzőhelyek jövőjéről

Röviden semmit. Kicsit hosszabban: mutatnak valamit, de nem képezhetik döntés alapját.

Mint korábbi posztomból kiderült, a felsőoktatás erősen Budapest-centrikus lett az elmúlt 6 évben, véleményem szerint kormányzati hibából (is) adódóan. Szerintem a kormányzatnak gondoskodnia kell arról, hogy legyen bizonyos településeken felsőoktatási tevékenység. Azt, hogy melyik településen milyen, arról dönteni kell és ez nem egy könnyű kérdés.

Miért korlátozott az adatokra alapozás lehetősége?

Az idei eljárás jelentkezési adatai azonban már az eléggé eltorzult felsőoktatási rendszerben mutatják a jelentkezők érdeklődését.

Tegyük fel, hogy a gazdaságtudományok képzési területen nincs lehetősége a budapesti állami felsőoktatási intézményeknek a felvettek 67%-át felvenni (2012) hanem csak a felét (2006). Ez azt jelentené, hogy egyes budapesti állami felsőoktatási intézmények gazdálkodástudományi képzésein a ponthatár jóval magasabb lenne (tehát nem 240), valószínűleg a hallgatók máshova – vidéki intézményekbe – jelentkeznének.

Nem tudatosult a felvételi rendszer a jelentkezőkben.

A felvételi rendszerről a biztosan átment információ az volt, hogy aki – a kiemelt 16 szak kivételével - rendelkezik a 240 ponttal, az állami támogatott képzésre fel van véve. Azt, hogy erre csak az intézmények maximálisan felvehető létszámáig van mód, nem feltétlenül tudatosult a jelentkezőkben. Ha még tudatosult is, az utolsó pillanatokban közzétett ilyen adatok nem feltétlenül korrigálták a jelentkezési stratégiát.

Az eredmény az, hogy olyan helyekre is jelentkeztek, sőt azt előre rangsorolva, ahova esélyük sincs bekerülni.

Késedelmesen indult felsőoktatási szakképzés

Mivel a meghirdetésekre az utolsó (utáni) pillanatban került sor, valószínűleg sok nem ismerik ezeket a lehetőségeket.

Mikor alapoznám az idei jelentkezési adatokra a döntést?

Amennyiben a budapesti állami intézményekben illetve egyes vidéki egyetemekre kívánnám koncentrálni az alap- és osztatlan képzést, ezzel szinte megölve más településeken a felsőoktatást.

Én ezt nem tenném…

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://felsooktatastervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr505231685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása